Totalt antall sidevisninger

lørdag 3. desember 2011

3.Desember.

 

imagesGamlejulekort

Visste du at verdens første julekort ble utgitt i England i 1843. De eldste norske julekortene vi kjenner kom i 1883. Og hvis man teller år så er det ikke så allverdens lenge siden denne tradisjonen begynte i Norge. Det som er litt underlig er at tradisjonen på å sende gode gammeldagse julekort er snart en saga blott.

                                       julepic-animasjon-154

Avviklingen av de tradisjonelle julekortene begynte med datan’s verden. Vi skrev plustelig slike fine “felles julebrev”. Og sendte likt til alle. Så kom det digetale kamera, og vi kunne fremkalle bilder med julemotiv rett inn i et julekort. Stas å få. Og på ett eller annet tidspunkt kom en glup sjel på at her sender vi en e-post, og ønsker likså gjerne en hel bunt med folk en god jul og et godt nytt år i èn og samme operasjon. Det var jo så lett som bare det. Hvor ble det av tradisjonen vår med å tilkjennegi oss med vår  håndskrift, og hva med generasjonen før oss som ikke har data. Vel, de sitter der med et sårt utrykk i blikket og lurer på hva de har gjort galt siden de blir glemt med noe så enkelt som et lite håndskrevet julekort. Og siden jeg har gjort meg disse tankene om vår gode men ikke alt for gamle juletradisjon: Jeg har bestemt meg for i år å skrive skikkelige gode gammeldagse julekort.

Koselig kan dette bli, når jeg tenker meg om. Og Posten skal jo også leve..lines-004-animasjon

 

imagesCAU3BLMF

Senk skuldrene; det er ikke jul på lenge enda.

God helg!

Siss

fredag 2. desember 2011

2.Desember.

                                          julepic-227

Når jeg skulle til å skrive i dag, kom jeg plutselig i tanker på “hva betyr egentlig ordet Desember”??

Kjekt med data; det ga meg svaret veldig fortUvitende smilefjesOg for dere som ikke vet det: Her er leksikonets forklaring:

Desember, i den julianske kalender den 12., i den gamle romerske den 10. av årets måneder. Navnet er altså bare en nummerbetegnelse. I den norske og den danske almanakk kalles desember for kristmåned, i den svenske for julmånad.

Da vet jeg dèt.        jul-diverse26

I dag har jeg vært og kjøpt årets første nisse. Hadde bestemt meg for å ikke kjøpe noen i år , men har man en samlemani på disse skapningene så har man det. Og han karen som kom i hus i dag var ikke en rød nisse ,men en grånisse. Kanskje det har noe med alderen min å gjøreForvirret smilefjes Og siden han er kjøpt inn mens M-kullet enda bor her har han fått navnet Magnus Gråfot. Magnus minner meg om en snill “filleonkel” jeg hadde da jeg var barn. Og her er Magnus Gråfot:

IMG_3850

Trollkvisten har jeg vært hos naboen og forsynt meg med. Jeg har som nissene i Blåfjell: Bare lånt for så å gi noe tilbake. Og jeg tenker de blir glade for et lite glass med honning som tilbake lån. Kvistene skal pyntes med røde hjerter etterhvert.

Husk at det er lov med mang en god tår i desember for å varme både ditt og andres hjerter.Rødt hjerte

Ha en fin dag!

Siss

torsdag 1. desember 2011

1 Desember

Hei hå nå er det snart jul igjen, og denne karen måtte bare opp og hilse på alle de rare nissene.
Her var det mange rare Nisser
Heldigvis har jeg 24 dager til julaften er her, for iår ligger jeg nok noe “etter skjema”; alle nissene har forlengst bedt om at jeg henter dem fram fra skuffer og skap, og nå er de første heldigvis kommet på sine “faste plasser” i heimen. Det å ha 4 livlige krabater i huset tar sin tid…. De reiser i løpet av helgen. Og som alltid så gruer jeg til det. Men jeg vet det er 4 familier der ute som gleder seg enormt til å hente disse bamsene hjem, og at valpene får det som plommen i egget er jeg ikke i tvil om et eneste sekund.
Da vil jeg bare dele dette diktet med dere. Syntes det passet litt til alt regnet og tåken vi har hatt i det siste:

Mot jul

Som`ren er borte
dagene korte,
men gjennom mørke, tåke og regn
langt i det fjerne
lyser en stjerne –
Betlehems-stjernen, det himmelske tegn.


Snart skal vi høre
klokkene føre
budskap om høytid i hjemmene inn.
Klart skal det klinge,
inn skal de ringe
julen for alle – i hjerte og sinn.

(Margrethe Munthe)

Og hvis noen er i tvil ? Jul blir det okke som!
                           jul-tre2
Siss

søndag 27. november 2011

Første søndag i advent.

jul-diverse3

Da var jeg i gang igjen med det jeg syntes er aller koseligst med hele bloggen min: Julebloggen! Vel det er ikke første desember i dag, men jeg må jo bare få med meg alt fra starten. Og det hele begynner jo nettopp første søndag i advent. Og vår tradisjon på denne dagen er å reise til vår yngste datter på skikkelig god gammeldags grøtfest. Med mandel i grøten og selvfølgelig gave til den som får den. Og nå er bestefar avslørt - så han kan ikke ha med seg sin egen mandel lenger. 

Og hvordan oppsto denne adventstiden i sin tid?

Fant litt historie på det her om dagen

                          --------------

Lyser for tro, håp, kjærlighet og fred
Selve ordet advent stammer opprinnelig fra det latinske ordet ”adventus”, som betyr komme. I kirkelig forstand betyr det Jesus komme – som på latinsk betyr ”Advents Domini”. I gamle dager – før adventskransen ble en tradisjon – var det en tradisjon å sette et lys på bordet den første søndag i advent, to den andre søndag, tre lys den tredje søndagen og fire lys den siste søndag i advent. Tyske legender om de fire adventslysene sier at de lyser for tro, håp, kjærlighet og fred.

 

                            julepic-animasjon-139

 

Av tysk opprinnelse
Adventskransen, slik vi kjenner den i dag, stammer opprinnelig fra Tyskland, omkring 1800-tallet. Her brukte man såkalte søndagadventskroner. Disse bestod av tre kranser festet på en trestokk. I hver av de tre kransene var det plassert fire lys. I og for seg har disse kransene ikke noe med advent å gjøre. Før i tiden brukte man kranser til alle former for fest. Det var således en tradisjon som er mye eldre enn kristendommen og julen. Det var først omkring 1900-tallet, at adventskransen ble innført i Norden.

Og helt til slutt; det første adventsverset “live”!

Siss

jul-diverse3