Kakelinna
Kakelinna, som noen steder også ble kalt lefsetøvær eller lefsetøyra, er en betegnelse som brukes om en mildværsperiode som gjerne inntreffer i desember, før jul. Kakelinna er gjennom folketradisjonen nært knyttet opp mot Tomasmesse den 21. desember. I tidligere tider ble det hevdet at kakelinna skyldtes all bakingen – at alle ovnene forårsaket mildværet. I dag er denne folketroen forlatt, men begrepet brukes ennå.
Så kom kakelinna, gradestokken steg fra 11 minus til +1 på noen timer igår fredag. Det rare var at dette skjedde midt under min første julebakst. Og overtroisk som jeg er så tror jeg dette fremdeles handler om baksten i de 10000 hjem. I grunnen rart at vi moderne mennesker snart ikke tror på noen verdens ting av det våre forfedre fant ut. Hm – det må jo være klart for alle at den årevisse temperaturstigningen like før jul har med alle komfyrene og bakerovnene å gjøre…!
Montro om dere tror på meg når jeg nå skal gi dere en skikkelig gammel kakeoppskrift. Denne kaken ble bakt til sjøfolk i gamledager. Den gangen en sjømann var ute i over et år og mer. Og så kan man jo lure på om den virkelig holdt seg så lenge som det. Jeg har fra sikre kilder at det gjorde den faktisk: Min morfar hadde disse kakene med seg til sjøs, i skipskista si. Han skar ett stykke kake til kaffen hver ettermiddag. Og som han sa: Kaken ble bare bedre for hver uke som gikk. På slutten pleide han å ha litt smør på kaken. Jeg har faktisk prøvd det selv og det er godt. Og hva heter så kaken? - I vår familie kaller vi den bare for “mormor-kaken” selvfølgelig:-) Tror kansje den heter forloren honningkake??????
Er det noen der ute som kjenner igjen oppskriften???
Mormorkake:
3 egg piskes med 1/2 kg farin
3 dl rømme
2 ts nellik
1 ts kanel
1 1/2 ts natron eller hjortetak
1/2 kg hvetemel
Korinter og sukat etter behag
Alt blandes og legges i to godt smurte og melet former.
Stekes som formkake NB: det tar cirka 1 1/2 time før den er ferdig stekt.
Lykke til med kaken, og jeg håper den smaker. Krydderet er det som gjør kaken til en godt egnet julebakst
Ha en fin helg, og til alle som kommenterer på julebloggen min: Tusen takk:-)
Hilsen juleblogger Siss