Totalt antall sidevisninger

lørdag 11. desember 2010

11 . Desember

Kakelinna

Kakelinna, som noen steder også ble kalt lefsetøvær eller lefsetøyra, er en betegnelse som brukes om en mildværsperiode som gjerne inntreffer i desember, før jul. Kakelinna er gjennom folketradisjonen nært knyttet opp mot Tomasmesse den 21. desember. I tidligere tider ble det hevdet at kakelinna skyldtes all bakingen – at alle ovnene forårsaket mildværet. I dag er denne folketroen forlatt, men begrepet brukes ennå.

 

 

Så kom kakelinna, gradestokken steg fra 11 minus til +1 på noen timer igår fredag. Det rare var at dette skjedde midt under min første julebakst. Og overtroisk som jeg er så tror jeg dette fremdeles handler om baksten i de 10000 hjem. I grunnen rart at vi moderne mennesker snart ikke tror på noen verdens ting av det våre forfedre fant ut. Hm – det må jo være klart for alle at den årevisse temperaturstigningen like før jul har med alle komfyrene og bakerovnene å gjøre…!

Montro om dere tror på meg når jeg nå skal gi dere en skikkelig gammel kakeoppskrift. Denne kaken ble bakt til sjøfolk i gamledager. Den gangen en sjømann var ute i over et år og mer. Og så kan man jo lure på om den virkelig holdt seg så lenge som det. Jeg har fra sikre kilder at det gjorde den faktisk: Min morfar hadde disse kakene med seg til sjøs, i skipskista si. Han skar ett stykke kake til kaffen hver ettermiddag. Og som han sa: Kaken ble bare bedre for hver uke som gikk. På slutten pleide han å ha litt smør på kaken. Jeg har faktisk prøvd det selv og det er godt. Og hva heter så kaken? - I vår familie kaller vi den bare for “mormor-kaken” selvfølgelig:-) Tror kansje den heter forloren honningkake??????

Er det noen der ute som kjenner igjen oppskriften???

                      Mormorkake:

        Kake 

                     3 egg piskes med 1/2 kg farin

                     3 dl rømme

                     2 ts nellik

                     1 ts kanel

                     1 1/2 ts natron eller hjortetak

                     1/2 kg hvetemel

                     Korinter og sukat etter behag

                     Alt blandes og legges i to godt smurte og melet former.

                     Stekes som formkake NB: det tar cirka 1 1/2 time før den er ferdig stekt.

  Lykke til med kaken, og jeg håper den smaker. Krydderet er det som gjør kaken til en godt egnet julebakst

IMG_0735

Ha en fin helg, og til alle som kommenterer på julebloggen min: Tusen takk:-)

Hilsen juleblogger Siss

fredag 10. desember 2010

10. Desember

Er det rart at jeg blir i godt humør???

IMG_0733

Jeg håper at denne amarylisen skal blomstre til langt over jul; den kom med to blomster igår, og så har den en stor fin knopp i tillegg..

                                 IMG_6048

Jeg finner stadig frem nisser til jul. Han karen her laget jeg for 15 år siden. Grøtfatet og sleiva er også et produikt av noe jeg prøvde meg på. Som dere ser så er han blek, men fattet. Skulle nok ha brukt litt mer farge på strømpene når jeg laget ham…… Det ble med den ene. Har stadig en drøm om å lage nisser hele året, men da tror jeg at jeg måtte ha sluttet å ha hund. Og det vil jeg jo ikke, hm!

 

Fjøsnissen

Har du en låve eller et uthus i nærheten der du bor, kan det
godt hende at det bor en Fjøsnisse der!
Fjøsnissen er en spretten fyr, som liker å lure menneskene.
Han har langt, grått skjegg, lusekofte, vadmels-nikkers,
lange ullstrømper og rød lue. Han har et magisk belte av
hampetau, og det tas i bruk når han skal trylle fram pakker,
eller når han vil snakke med dyrene, eller bare lure
menneskene på gården.
Det er ikke så lett å se Fjøsnissen, for han er snar til å
gjemme seg, og han har mange fine gjemmesteder!
Men av og til kan du finne ting han har glemt eller mistet.
Det finnes en Nisselov, og der står det at
"Alle ordentlige nisser skal kunne et vers av Nissesangen",
og den kan han!
Fjøsnissen liker å stelle for dyrene. Det eneste han ønsker
seg fra menneskene, er en bolle med grøt til jul. Skulle de glemme å sette ut grøt til nissen, blir han veldig lei seg!

Så husk det folkens: Nissen vil ha grøt:-)   For å få den perfekte risgrøten anbefaler jeg dere å ha halvparten med vanlig ris og halvaprten med grøtris. Dèt blir sikkelig nissegrøt det. Prøv da vel !

                                                      +

                                                    mat23

Hilsen juleblogger Siss

torsdag 9. desember 2010

9. Desember

Velkommen til Lykkebo!

    Lykkebo

Da var julegaven til hundene innflytningsklar. Det er døpt til Lykkebo, -om hundene blir mer lykkelige av å ha et slikt hus får tiden vise:-) Det er i hvertfall laget etter alle kunstens regler. Det er isolert med 10 cm isolasjon i gulv, vegger, og tak. Da skal det holde den strenge vinter kulda ute og isolere varmen vekk på varme sommerdager. Som dere ser på bildet så er hundene ute i garden når dette bildet ble tatt. Det skulle bare mangle; de er jo noen ekte lapphunder. Så, så langt idag har de bare vært innom for å sjekke deres nye Lykkebo endel ganger.

Ofelia

Ofelia venter på åpningen av sitt nye hus……

IMG_0711

Endelig kom vi inn i huset vårt:-)))))))))))))))))))))))).

Dette var dagens “Nisseglede”. Ordet kommer fra årets adventskalender på NRK, og hvis vi stopper opp litt ved dette ordet så er det et ord som er vel verdt å bruke.  Hva med å ta en tlf til noen som det er lenge siden vi har snakket med, besøke noen, bake noen kaker og gi til noen som ikke kan det selv, gi noen en klem på impuls etc etc. Det er de små tinga som teller. Idag skal jeg forresten ut og “nisseglede” med en juletallerken sammen med en god venninne. Da blir det litt “slik vi nisser vi låner og gir noe tilbake”. Å hvor jeg gleder meg:-))))))))

 

                    nissedans

 

Hilsen juleblogger Siss

 

onsdag 8. desember 2010

8. Desember

Her er Belle som nissemor !

Nissemor

Hei på dere!

Da kan jeg meddele alle som er intreressert i min forestående fødsel: At den har funnet sted:-) Jeg nedkom med fem vakre små mandag 6 desember på ettermiddagen og kveldingen, uten noen som helst dramatikk. Det hele var over på 2.1/2 time. Jeg storkoser meg med barna mine, og akkurat nå syntes jeg det er kjempe deilig å være inne . Hvem har vel lyst til å være særlig lenge ute på 20 kuldegrader??? 

Litt artig at mine små så dagens lys på Finlands nasjonaldag:-) siden dette jo er “finske lapphunder”.

For dem av dere som lurer på dette: Det ble 3 gutter og 2 jenter.

Hilsen Belle.. (som ligger her og koser seg med sine små…:-.)

Belle med sine små 

 

                                    En nisse valp

                                                       En av valpene

Fra juleblogger Siss

tirsdag 7. desember 2010

7. Desember

032

Nå er barnabarna store, men dette bilde ville jeg dele med dere. Det er tatt for 9 år siden, da de fremdeles trodde på nissen og nissegrøt. Deilige minner å ha med seg videre i livet – både for dem og for oss….

Her kommer en herlig historie fra et av barnebarna våre: Vi hadde alltid en nisse sittende utenfor småbruket vårt når vi bodde i Gjerstad, og denne nissen trodde mange av barna i bygda var levende om natten. Inkludert våre barnebarn. Hvert år når julen var over hang jeg nissedrakten til tørk på en ståltråd oppe på låven. Et år hadde jeg glemt hele nissedrakten. Og når påsken kom og barnebarna kom på besøk, oppdaget den ene av dem denne nissedrakta som fortsatt “hang til tørk”… Han ble helt blek i ansiktet og ville temmelig fort ned fra låven! Han stormet inn til sin far og ropte “Pappa, pappa! -det henger en dau nisse oppe på låven”:-)

Denne historien har vi ledd av mange ganger i årene etterpå... Og:  Den er et kjempefint eksempel på hva som kan komme fra en barnemunn!

 

                                    snoglobe

 

Hilsen fra juleblogger siss

mandag 6. desember 2010

6. Desember

Jackie

Jackie var Nisse for en dag:-) Hun “nisset” frem både en BIR og en BIG2. Gjett om det var to stolte eiere som dro hjem fra Andebuhallen igår ???????? Gry Viola og Sissel. Takk Gry Viola for at du tok turen til Andebuhallen og hadde med deg godjenta vår…. Kritikken hennes kommer om noen dager her på Bloggen.

                                                   julehund%20i%20hue

Nilsmesse

Nilsmesse, Nikolausdagen eller Sankt Nikolas-dagen er en ortodoks og katolsk høytidsdag som feires den 6. desember til minne om Sankt Nikolas. Dagen er avmerket på den norske primstaven med ei bispelue, bispestav eller bokstaven «N».

Den hellige Nikolas var biskop i Myra i Tyrkia og døde midt på 300-tallet. Han var blant annet de sjøfarendes helgen, og det ble sagt at etter Nilsmesse skulle intet skip fare av havn. Andre legender forteller at han hjalp fattigfolk med gaver. Dette er én av grunnene til tradisjonen om St. Nikolas som julenissen som kommer med gaver til barna til jul. I Norge var det tradisjon for å lage eller reparere sko denne dagen.

Nilsmesse feires i Nederland og Belgia, særlig kvelden før, dvs. på Nilsmesseaften, da St. Nikolas i skikkelse av Sinterklaas og hjelperen Zwarte Piet kommer med julegaver til barna.

Og så vil jeg minne alle med finsklapphund på at det er Finlands Nasjonaldag i dag.

 

                                              220px-Flag_of_Finland_svg

Helt til slutt et skrytebilde fra Andebuhallen igår:-)                      Jackie og meg 

Hilsen fra julebloggeren Siss

søndag 5. desember 2010

5. Desember

Fugler

Husk fuglene med smulene. Sett gjerne ut litt lunket vann til de hver dag. Da slipper de å bruke masse energi på å smelte snø:-)

                                              Så tenner vi to lys i dag

 

 

                                                       Adventslys 2

                                                     Nå tenner vi det første lys,
                                                            alene må det stå.
                                                      Vi venter på det lille barn,
                                                            som i en krybbe lå.


                                                     Nå tenner vi det andre lys,
                                                          da kan vi bedre se.
                                                    Vi venter på at Gud, vår Far;
                                                       vil gi sin sønn hit ned.

 

IMG_2951

Belle og nissen har begynt på den store nedtellingen. Nissen er glad han har litt flere dager på å forberede seg enn det Belle har.

Forøvrig: Ja, dere hadde rett alle sammen: Bildet igår var snø fra snøfreseren vår:-)

God Adventssøndag til alle fra Siss