Totalt antall sidevisninger

lørdag 11. desember 2010

11 . Desember

Kakelinna

Kakelinna, som noen steder også ble kalt lefsetøvær eller lefsetøyra, er en betegnelse som brukes om en mildværsperiode som gjerne inntreffer i desember, før jul. Kakelinna er gjennom folketradisjonen nært knyttet opp mot Tomasmesse den 21. desember. I tidligere tider ble det hevdet at kakelinna skyldtes all bakingen – at alle ovnene forårsaket mildværet. I dag er denne folketroen forlatt, men begrepet brukes ennå.

 

 

Så kom kakelinna, gradestokken steg fra 11 minus til +1 på noen timer igår fredag. Det rare var at dette skjedde midt under min første julebakst. Og overtroisk som jeg er så tror jeg dette fremdeles handler om baksten i de 10000 hjem. I grunnen rart at vi moderne mennesker snart ikke tror på noen verdens ting av det våre forfedre fant ut. Hm – det må jo være klart for alle at den årevisse temperaturstigningen like før jul har med alle komfyrene og bakerovnene å gjøre…!

Montro om dere tror på meg når jeg nå skal gi dere en skikkelig gammel kakeoppskrift. Denne kaken ble bakt til sjøfolk i gamledager. Den gangen en sjømann var ute i over et år og mer. Og så kan man jo lure på om den virkelig holdt seg så lenge som det. Jeg har fra sikre kilder at det gjorde den faktisk: Min morfar hadde disse kakene med seg til sjøs, i skipskista si. Han skar ett stykke kake til kaffen hver ettermiddag. Og som han sa: Kaken ble bare bedre for hver uke som gikk. På slutten pleide han å ha litt smør på kaken. Jeg har faktisk prøvd det selv og det er godt. Og hva heter så kaken? - I vår familie kaller vi den bare for “mormor-kaken” selvfølgelig:-) Tror kansje den heter forloren honningkake??????

Er det noen der ute som kjenner igjen oppskriften???

                      Mormorkake:

        Kake 

                     3 egg piskes med 1/2 kg farin

                     3 dl rømme

                     2 ts nellik

                     1 ts kanel

                     1 1/2 ts natron eller hjortetak

                     1/2 kg hvetemel

                     Korinter og sukat etter behag

                     Alt blandes og legges i to godt smurte og melet former.

                     Stekes som formkake NB: det tar cirka 1 1/2 time før den er ferdig stekt.

  Lykke til med kaken, og jeg håper den smaker. Krydderet er det som gjør kaken til en godt egnet julebakst

IMG_0735

Ha en fin helg, og til alle som kommenterer på julebloggen min: Tusen takk:-)

Hilsen juleblogger Siss

6 kommentarer:

 1. Kaken "dufter" godt og smaker sikkert like bra!

  Jeg er litt på etterskud med å kommentere, så først vil jeg gratulerer de kjære fire beinte med Lykkebo, den ser koselig ut, håper de blir glade for å være der.
  Alle nissene dine er fine og morsomme, ikke noe rart om de "nisser litt" i huset hos dere.

  Du har rett ang. mildværet for nå regner det, temperaturen svinger mye for tiden.

  Hvordan har Belle og de små det?

  Ønsker dere en god helg!!!

  SvarSlett
 2. Ut fra ingrediensene så høres ikke kaken så holdebar ut ;) Men jammen med visste de hva de gjorde i gamle dager!! Hadde vært spennende å se kaken om et år..Kanskje du skulle spare siste stykke til neste år, å så blogge en smaksprøve?? Hehe!!

  SvarSlett
 3. Jeg har hørt om lignende bakverk, men det var brød som ble sendt med sjømennene. Du burde gjøre som Marianne foreslår; "blogg" det siste kakestykket neste år:o)))

  Hils til store og små!

  SvarSlett
 4. Kaka ser deilig ut, men jeg tror ikke at den hadde holdt så lenge her i huset! Får lyst til å prøve oppskriften i alle fall!

  Koselig juleblogg, Sissel! Får ikke lest hver dag, men da ruller jeg meg nedover og får oppdatert meg!

  SvarSlett
 5. Det skal jeg gjøre.
  Spare et stykke kake til neste års juleblogg:-)

  SvarSlett
 6. Nå har jeg vært innenom hjemmesiden og seet en stolt og flink Belle-mamma og de fine fine valpene hennes. "godt du er en god mor til barna dine og passer godt på dem alle fem";stor klem til deg Belle-mor!
  Kjempefint matmor fikk tatt så fine bilder, har gledet meg veldig til å få see bildene!!! klem til deg også!!!

  SvarSlett