Totalt antall sidevisninger

fredag 24. desember 2010

24.Desember

                               Min bardoms jul!

                               Den tomme stolen

Så var det tid for det siste innlegget i julebloggen min. Til dere alle som har kommentert i bloggen min. Tusen takk:-) og til dere andre som har sendt meg e-post: Tusen takk:-)

Det er alltid vanskelig å avslutte noe en syns er morsomt . Og siden dette er den største luken i kalenderen vil jeg ta dere med tibake i tid, til min bardoms jul. Derfor dette bildet. Jeg vil begynne med stolen. Kunne den ha snakket, hadde den fortalt dere om nissene som har sittet på den gjennom snart 100 år. Den første nissen jeg kan erindre på denne stolen var en stor kar med rusten stemme og skjelvende hender. Han ringte alltid på døren når vi nesten var ferdig med å gå rundt juletreet og var nesten ferdig med “Du grønne glitrene tre god dag”. Storebroren min var den som var tøffest til å gå ut og lukke opp for nisssen. Jeg og fettern min som var noen år yngre var litt mere reserverte. Men vi tødde opp bare nissen kom inn. Og plassen hans var på denne stolen – alltid på akkurat denne stolen!. Nissen hos oss hadde aldri reinsdyr med seg. Han kom fra havet.  En skikkelig “reisenisse” dette, ja. Sekken som står ved siden av stolen er en gammel skipssekk. Dette var gavesekken som nissen hadde med seg hvert år. Kunne denne sekken ha snakket hadde den tatt oss over de syv hav mang en gang. Min bestefar reiste til sjøs når han var 14 år. Han sluttet på sjøen det året jeg ble født . I en alder av 62 år. Så sekken har lang fartstid. Den er alltid med på julaften uansett hvor vi er. Det er ikke få gaver det har hatt med seg til vår families forskjellige hjem. Og jeg trodde da at dette var en ekte nisse helt frem til jeg var 11 år. Da skjønte jeg med ett at dette var min gode snille morfar. Men hva gjorde vel dèt??? Han var nissen hos oss helt til jeg flyttet hjemmenifra i en alder av 22 år. Året etter var ikke nissen der lenger. Han var borte, men minnene er der fremdeles. Den som overtok bruken av stolen etter ham ble min far, for sine barnebarn og for oss andre.

Min bardoms jul er over nå. Nå er det vi sjøl som lager barndomsminner for generasjonen etter oss; stolen er der naturligvis fortsatt!

Nissen som fortsatt kikker ut vinduene hver jul på ble født (=laget) under 2 verdenskrig. Den sto alltid og kikket ut vinduet i hele julen hos min mormor og morfar. – Men, på bildet du ser ovenfor har han fått lov å hvile seg litte grann i en gammel godstol.

Det var jeg som var så heldig å få overta denne “karen”. Han står også og kikker ut av mitt vindu hver jul. Montro hva han kunne fortelle oss om ting han har sett , der han har stått og kikket ut av julevinduer i 65-70 år….

Så var denne juleblogg`s eventyr ute.

                                                           jul-diverse5

Da ønsker jeg en Riktig God Jul til dere alle, med sangen:

Du grønne, glitrende tre goddag!

Du grønne, glitrende tre goddag!
Velkommen, du som vi ser så gjerne,
med julelys og med norske flagg
og høyt i toppen den blanke stjerne!
:/: Ja, den må skinne; for den skal minne :/:
oss om vår Gud, oss om vår Gud.

Den første jul i et fremmed land                                          Juletre001
sin store stjerne Vårherre tente;
den skulle vise vår jord
at han den lille Jesus til verden sendte.
:/: I stjerneglansen gikk engledansen :/:
om Betlehem, om Betlehem.

Om Jesusbarnet fortalte mor                                              Juletre001
så mang en aften vi satt her hjemme;
vi kan hans bud og hans milde ord,
vi vet at aldri vi dem må glemme.
:/: Når stjernen skinner, om ham oss minner :/:
vårt juletre, vårt juletre.

Tekst: Johan Krohn
Melodi: C.E.F. Weyse

Hilsen Juleblogger`n Siss

torsdag 23. desember 2010

23.Desember

                                                       bell

Så er det kun èn dag igjen til den store dagen. Min julaftenmeny i år er kalkun. Den er nå i tiningsfasen, og i kveld bærer den rett i ovnen. Jeg langsteker alltid kalkunen. Syntes den blir aller best da, saftig og mør:-)

                          artjulekalkundet

Kalkun
Kalkun er blitt vanligere som julemat her i landet også. Kalkunen har magert kjøtt som ofte kan bli tørt hvis det ikke behandles forsiktig. Tin dypfryst kalkun i emballasjen. En kalkun på 3-4 kilo trenger 2-3 døgn for å tine i kjøleskap.

Når kalkunen er tint fjernes posen med innmat som ligger inni kalkunen. Dette kan du koke kraft på.

Vask og tørk kalkunen Gni den med litt sitron utenpå og inni, eller fyll den med en fyll fu ønsker. Sy sammen fuglen og bind den opp så ikke lår og vinger spriker.

Pensle kalkunen med smeltet smør og krydder. Legg kalkunen på en rist over langpannen med brystet opp. Dekk brystet med aluminiumsfolie. Sett den inn på nederste rille i ovnen som er forvarmet til 160 - 170 grader. Etter 40 min. snus den over på den ene siden, etter nye 30 min snus den over på den andre siden. Etter nye 30 min snus den tilbake på ryggen. La den ligge slik til den er ferdig. Husk å øse over kalkunene med sjy hver halvtime. Har det ikke danne seg sjy etter en halvtimes steking må det spes med 2-3 dl vann.

Prøv om kalkunen er stekt ved å stikke inn mellom kropp og lår. Klar kraft som siver ut er tegn på at kalkunen er ferdig. Er kraften rosa, trenger kalkunen å stekes 20-30 min til.

                                                  bell 

                                      044978

                                        

Desserten er også klar. Etter å ha hatt grøtfest m/barn og barnebarn igår ble det risgrøt igjen, å hva er vel mer naturlig da enn å lage riskrem. Per`s  favoritt:-)

Riskrem
(4-6 porsj)

3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
5 dl kald risgrøt

Pisk kremfløten med sukker og vaniljesukker. Bland inn risgrøten og noen mandeldråper. Server riskremen med rød saus.

Rød saus
5 dl rød saft
Knapt 1 ss potetmel
Litt kaldt vann
Kok opp saften og rør potetmelet ut i litt vann. Ta kjelen av platen og rør inn potetmelet i en tynn stråle under omrøring. Sett kjelen tilbake på platen, kok raskt opp og avkjøl sausen.

Til riskrem er saus av jordbær eller bringebær godt

 

 

NB: Det blir julaften i år også, så ikke stress altfor mye…:-)

         IMG_0842

Hilsen juleblogger`n Siss

 

onsdag 22. desember 2010

22. Desember

Blånisser og grøtfest!

Jeg vil aller først fortelle dere om Asca. At Asca er spesiell vet der som kjenner henne. Innimellom lurer jeg på om den hunden har vært menneske “i sitt forige liv”???  I hele desember har hun hoppet opp i stolen sammen med meg nøyaktig på klokkeslettet 18 00. Og hva skjer da? Jo - for dem som har barn i huset vet dere at da kommer “Jul på månetoppen” på NRK1. Hun er så ivrig på å se denne serien at hun kikker på klokka når tiden nærmer seg. Her om dagen var jeg så opptatt med juleforberedelser at jeg glemte hele månetoppen. Da kom hun å hentet meg. Helt utrolig hvordan hunder kan lære seg “tid”. Og for dem som tror Asca vil se månetoppen bare for å sitte på fanget tar dere feil. Hun sitter som et menneske, og vil ikke forstyrres. Dette programmet vil hun ha med seg fra A til Å:-)

Asca og jul

                                                Asca venter på “Månetoppen”!

I dag er det bittelillejulaften, og vi skal ha grøtfest med barn og barnebarn i ettermiddag. Og som den julejenta jeg er så gleder jeg meg både til grøten og mandelen i den. Kanskje det er jeg som får den i år?  Alltid spennende å se hvem som får mandelen. Det som er rart er at når mandelen er funnet: Da er plutselig alle mette:-) - Og “mandelgaven” er selvfølgelig en Marsipangris!

                                          julegris-bilde

Fra juleblogger`n Siss

tirsdag 21. desember 2010

21. Desember

Tre ting på èn gang: I dag snur sola, og vi går mot lysere tider:-) Det er fullmåne, og det er måneformørkelse. En dag som er vel verdt å legge merke til og få med seg.

                              IMG_1406 

Vintersolverv

For andre betydninger, se Vintersolverv (andre betydninger)

Vintersolverv er tidspunktet én gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgn­maksiumums­høyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen). I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på dette tidspunktet. Ved Stenbukkens vende­krets når sola opp til senit midt på dagen på dette tidspunktet.

På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. eller 22. desember. På den sørlige halvkule inntreffer det 20. juni eller 21.. Sommersolverv inntreffer på motstatt halvkule på de samme datoene.

Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi (vinterens ankomst), og dette er en viktig merke­dag. Andre regner dagen som midten av vinteren.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet. Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

 

Og sånn for ordens skyld: Det er tre dager igjen til julaften. Da ble liksom denne dagen slik at “alle gode ting er tre”:-)

                                          Mallalasses Asca motlys 25 des 2005

Hilsen juleblogger`n Siss

mandag 20. desember 2010

20. Desember.

Indy venter på nissen! Han vet at han får julegave iår også:-)

IMG_0821

Så tenkte jeg at dere kunne hilse på den ene valpen vår som sier “hei til verden”. Han åpnet øynene sine i går.. Det er han som ble født sist, men det virker som han er først ute med det meste. En kjekk liten kar som elsker å bli løftet opp for litt ekstra kos.:-)

Hei jeg ser dere

Her  snør det masse deilig snø om dagen. Nesten i meste laget, hehe..! Jeg blir barnslig og får lyst til å gå ut og lage meg en snømann. Det blir slik at jeg hele tiden nynner på sangen “Snømannen Kalle”. Så derfor tenkte jeg å dele den med dere i dag.

Det passer liksom litt inn til julen det også.

                                                  sm6

Og her har dere sangen “Snømannen Kalle”:

Snømannen Kalle
var så grei og god som gull.
Tenk at nesen hans var en gulerot,
begge øynene av kull.


Snømannen Kalle
var av is og sne og vann.
Men det sies at en vinternatt
ble det liv i Kallemann
Det må ha vært litt trolldom
i den flosshatten han fikk,
for tidlig neste morgen
så var Kalle ute og gikk. 

Snømannen Kalle
var det liv i, kan du tro.
Alle barna så at han kunne gå
og han vinket litt og lo.


Snømannen Kalle,
kjente solen som en brann.
Og han sa som så:
"La oss leke nå
før jeg smelter bort som vann"
Ute i gaten med et kosteskaft i hand
løp han ut og inn som en virvelvind,
ropte "Ta meg om du kan"

Så fór han rundt omkring i by'n
og stanset aldri opp.
Han bare sto et øyeblikk
da konstabelen ropte: Stopp!

For snømannen Kalle
måtte skynde seg avsted,
så han sa: "Farvel,
jeg må dra i kveld,
jeg må fly som bare det."
Dumpedi-dump-dump
Dumpedi-dump-dump
Kalle går og går
Dumpedi-dump-dump
Dumpedi-dump-dump
Velkommen neste år!

"Frosty the snowman"
Til norsk ved Arne Bendiksen

                           afrosty1 afrosty1 afrosty1

Hilsen juleblogger`n Siss

 

 

  • FNs internasjonale dag for solidaritet

søndag 19. desember 2010

19. Desember

Så tenner vi det fjerde lyset, og venter fortsatt på den store dagen!

jul-diverse3 jul-diverse3

Jeg må si jeg fikk meg en stor overaskelse på e-post i dag. Se selv:

Kære Siss

Jeg har med interesse læst din opskrift og historie om GLØGG og mit spørgsmål til dig er :

Må vi bringe historien på vores vores Netavis Hadsten-PingvinNyt.dk ?

Ser frem til et hurtigt svar fra dig

med venlig hilsen

lars

Venlig hilsen
Lars Toft-Hansen
tlf: 5187 0897

Danmark

Hadsten-PingvinNyt • Østergade 2 • 8370 Hadsten •

Hvem skulle tro at ens egen uskyldige blogg blir lest av folk ute i den store verden? Selvfølgelig kan han bruke det jeg skrev på bloggen. Dette er jo noe jeg har funnet selv der ute i dataverdenen. Internet er noe rare greier:-)))))

                              Indy

 

Da ønsker jeg der alle sammen en deilig adventssøndag, med alle fire adventsversene:

 

Advent
Tekst: Sigurd Muri (melodi: Jeg folder mine hender små)

Nå tenner vi det første lys,
alene må det stå.
Vi venter på det lille barn,
som i en krybbe lå.

Nå tenner vi det andre lys,
da kan vi bedre se.
Vi venter på at Gud, vår Far;
vil gi sin sønn hit ned.

Nå tenner vi det tredje lys,
det er et hellig tall.
Vi venter på at kongen vår
skal fødes i en stall.

Nå tenner vi det fjerde lys,
og natten blir til dag.
Vi venter på en Frelsermann
for alle folkeslag.

 

anixmasc

NB: For oss som liker lutefisk. Lutefisken`s dag er i dag:-)))

Hilsen juleblogger`n Siss