Totalt antall sidevisninger

torsdag 23. desember 2010

23.Desember

                                                       bell

Så er det kun èn dag igjen til den store dagen. Min julaftenmeny i år er kalkun. Den er nå i tiningsfasen, og i kveld bærer den rett i ovnen. Jeg langsteker alltid kalkunen. Syntes den blir aller best da, saftig og mør:-)

                          artjulekalkundet

Kalkun
Kalkun er blitt vanligere som julemat her i landet også. Kalkunen har magert kjøtt som ofte kan bli tørt hvis det ikke behandles forsiktig. Tin dypfryst kalkun i emballasjen. En kalkun på 3-4 kilo trenger 2-3 døgn for å tine i kjøleskap.

Når kalkunen er tint fjernes posen med innmat som ligger inni kalkunen. Dette kan du koke kraft på.

Vask og tørk kalkunen Gni den med litt sitron utenpå og inni, eller fyll den med en fyll fu ønsker. Sy sammen fuglen og bind den opp så ikke lår og vinger spriker.

Pensle kalkunen med smeltet smør og krydder. Legg kalkunen på en rist over langpannen med brystet opp. Dekk brystet med aluminiumsfolie. Sett den inn på nederste rille i ovnen som er forvarmet til 160 - 170 grader. Etter 40 min. snus den over på den ene siden, etter nye 30 min snus den over på den andre siden. Etter nye 30 min snus den tilbake på ryggen. La den ligge slik til den er ferdig. Husk å øse over kalkunene med sjy hver halvtime. Har det ikke danne seg sjy etter en halvtimes steking må det spes med 2-3 dl vann.

Prøv om kalkunen er stekt ved å stikke inn mellom kropp og lår. Klar kraft som siver ut er tegn på at kalkunen er ferdig. Er kraften rosa, trenger kalkunen å stekes 20-30 min til.

                                                  bell 

                                      044978

                                        

Desserten er også klar. Etter å ha hatt grøtfest m/barn og barnebarn igår ble det risgrøt igjen, å hva er vel mer naturlig da enn å lage riskrem. Per`s  favoritt:-)

Riskrem
(4-6 porsj)

3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
5 dl kald risgrøt

Pisk kremfløten med sukker og vaniljesukker. Bland inn risgrøten og noen mandeldråper. Server riskremen med rød saus.

Rød saus
5 dl rød saft
Knapt 1 ss potetmel
Litt kaldt vann
Kok opp saften og rør potetmelet ut i litt vann. Ta kjelen av platen og rør inn potetmelet i en tynn stråle under omrøring. Sett kjelen tilbake på platen, kok raskt opp og avkjøl sausen.

Til riskrem er saus av jordbær eller bringebær godt

 

 

NB: Det blir julaften i år også, så ikke stress altfor mye…:-)

         IMG_0842

Hilsen juleblogger`n Siss

 

3 kommentarer:

 1. En riktig god jul til deg Siss og resten av gjengen på Jåberg. Det har vært koselig å følge julebloggen din Siss.
  Vi har de samme tradisjonen her i vår stue, kalkun og riskrem på julaften, nå er det rett før vi også begynner å forberede kalkunen og få den i ovnen på langtidsteking...da kommer julestemmningen:o)))

  SvarSlett
 2. Nå lærte jeg noe nytt igjen. Å drive på å snu kalkun har jeg aldri gjort. Jeg binder den bare opp og lar den ligge på ryggen hele steketiden. Også pensler jeg med smeltet margarin. Men julaften MÅ det være ribbe her.

  SvarSlett
 3. Jeg spiser også kalkun på julaften. Dog et bryst, resten av familien spiser ribbe, men jeg tåler ikke det, så da lager min gode pappa kalkun til meg. Og til kalkun må det være Baxter's mint gele. Jeg er britisk i faktene mine:)

  Ha en fantastisk julefeiring, alle sammen!

  Klem fra oss

  SvarSlett