Totalt antall sidevisninger

søndag 27. november 2011

Første søndag i advent.

jul-diverse3

Da var jeg i gang igjen med det jeg syntes er aller koseligst med hele bloggen min: Julebloggen! Vel det er ikke første desember i dag, men jeg må jo bare få med meg alt fra starten. Og det hele begynner jo nettopp første søndag i advent. Og vår tradisjon på denne dagen er å reise til vår yngste datter på skikkelig god gammeldags grøtfest. Med mandel i grøten og selvfølgelig gave til den som får den. Og nå er bestefar avslørt - så han kan ikke ha med seg sin egen mandel lenger. 

Og hvordan oppsto denne adventstiden i sin tid?

Fant litt historie på det her om dagen

                          --------------

Lyser for tro, håp, kjærlighet og fred
Selve ordet advent stammer opprinnelig fra det latinske ordet ”adventus”, som betyr komme. I kirkelig forstand betyr det Jesus komme – som på latinsk betyr ”Advents Domini”. I gamle dager – før adventskransen ble en tradisjon – var det en tradisjon å sette et lys på bordet den første søndag i advent, to den andre søndag, tre lys den tredje søndagen og fire lys den siste søndag i advent. Tyske legender om de fire adventslysene sier at de lyser for tro, håp, kjærlighet og fred.

 

                            julepic-animasjon-139

 

Av tysk opprinnelse
Adventskransen, slik vi kjenner den i dag, stammer opprinnelig fra Tyskland, omkring 1800-tallet. Her brukte man såkalte søndagadventskroner. Disse bestod av tre kranser festet på en trestokk. I hver av de tre kransene var det plassert fire lys. I og for seg har disse kransene ikke noe med advent å gjøre. Før i tiden brukte man kranser til alle former for fest. Det var således en tradisjon som er mye eldre enn kristendommen og julen. Det var først omkring 1900-tallet, at adventskransen ble innført i Norden.

Og helt til slutt; det første adventsverset “live”!

Siss

jul-diverse3

7 kommentarer:

 1. Å så fin skrevet om advent. Artig at du finner slike ting.
  Blir nok artig med grøtfest åsså. Fin Ofelia er der hun sitter og leser advents verset med din stemme!!
  Her så ligger jeg litt etter i år, men jeg fær nok ting på plass ettervært. ER fortsatt en del nisser som banker på å vil flytte inn.
  Ha en fin 1 søndag i advent!!

  SvarSlett
 2. Gøy å lese om opprinnelsen til tradisjonene våre Sissel! Herlig film med vakre Ofelia også:o)

  Kos deg med julegrøt og mandel. Så hyggelig at dere har en sånn tradisjon i familien!

  SvarSlett
 3. Det siste først, det var så fint å høre deg og sånn du leste verset om det første lyset. :))))

  Jeg lærer så mye av deg, Sissel. Jeg gleder meg til desember. Da blir det sikkert mye å lære igjen. :o)

  SvarSlett
 4. Veldig koselig førjulstradisjon som du har på bloggen din Siss. Det setter iallefall meg i en god førjulstemning. Bort fra kjas og mas som ofte er rundt oss på denne tiden:o) Jeg følger med på hvert innlegg, alltid noe nytt å lære om jula, selv om jeg ikke alltid rekker å legge inn en liten kommentar hver gang.
  Å se bilder og ikke minst av Ofelia synes jeg er ekstra stas, koser meg ekstra da:o) en god nuss på nesa fra halvsøsteren Ville:o)

  SvarSlett
 5. Det var bare så koselig å åpne for bloggen din søndag morgen!
  Du gir mange fine førjuls gleder!!!

  SvarSlett
 6. morsomt jeg har en konkurranse på min blogg ta en titt om du vil

  SvarSlett
 7. http://www.kristinehals.blogspot.no/

  SvarSlett