Totalt antall sidevisninger

onsdag 15. desember 2010

14. Desember

 

                          Lage/gave tre

                            Lage gave tre

Jeg vet at dette er noe tidlig å ha et ferdig pyntet tre i stua, men i år så må alt nøye planlegges lenge før lillejulaften. Jeg behøvde jo ikke ha lagt ut bilde, men dette treet er litt spesielt for meg. Jeg kaller det lage / gavetreet. Det er slik at det meste som henger der er laget av små barnehender. Eller nøye kjøpt inn til “besta” fra barnebarna. De lærte seg tidlig at “besta” elsker julen noe helt vanvittig.  Siden de kommer hit om ikke så mange dager er selvfølgelig juletreet deres ferdig pyntet:-)

I grunnen så er snart hele huset ferdig pyntet til jul. Slik at jeg nå kan gå rundt å få snakket skikkelig med alle nissene mine. Det er tross alt ikke så mange ukene de er fremme, så vi har oss stadig en godprat,, Jeg og nissene.

 

IMG_0779

                     Ofelia tar seg også en prat med nissene under treet !

 

Historie

Litt historie om juletreet:

Juletreet kom til Norge på midten av 1800-tallet. Det var opprinnelig en tysk skikk, men folk som var ute og reiste tok skikken med seg hjem til Norge.

Nå bruker mange både edelgran og furu som juletre, men i begynnelsen var det mest vanlig å bruke grantre. Juletreet skulle være et symbol på det evige liv.

 

Juletrepynt

Kulene som vi henger på treet symboliserte opprinnelig jordkloden. I gamle dager var julekulene tynne og skjøre og laget av glass. Disse skulle minne oss om at jordkloden er skjør, og at den må tas godt  vare på.

Papirlenkene på treet skulle symbolisere et vennskapsbånd - alle på jorda hører sammen.

Etter andre verdenskrig ble det veldig populært å pynte treet med det norske flagget. Mange voksne fikk på den tiden et behov for å vise at Norge var blitt selvstendig.

Før juletreglitter ble oppfunnet pyntet de med en type hengelav som het huldrestry. Dette skulle minne oss om Guds åpenbaring.

Hilsen Juleblogger’n Siss

4 kommentarer:

 1. De tynne, skjøre julekulene og hva de symboliserer burde egentlig være i fokus igjen i disse dager.
  Ønsker deg, Per, nisser og hunder en fortsatt fin førjulstid! :)

  SvarSlett
 2. Se, nå lærte jeg noe i dag også. Helt enig med Nina. Vi skulle nok få tilbake de tynne, skjøre julekulene.

  Ofelia ligger så vakkert å snakker med nissenen. Det var et flott bildet. :o)

  SvarSlett
 3. Koselig å følge med på julebloggen din:o) Jeg er glad i jula jeg også, men tror nok du slår meg. Koselig for Ofelia og ha noen å snakke med ;o)

  SvarSlett
 4. Så koselig tradisjon med Lage/gavetre!! Barnebarna kan da ikke mer enn ha kommet ut av "vogga" da de skjønte at Besta var aldelesl forrykt i julen. Så mange gode minner du har skapt Sissel:o) Ofelia ligger så vakker under treet.....

  Jeg lærer stadig noe nytt om julen her inne hos deg. Det synes jeg er kos:o)

  SvarSlett