Totalt antall sidevisninger

mandag 21. desember 2009

21 Desember

IMG_0084

                  Se lyst på dagene som kommer; nå snur solen og det er snart vår og sommer igjen:-)

                                                     IMG_0558

Dato: 21- 23. desember, avhenger av året. Varer i 12 dager, til 31. desember.

Beskrivelse:
Dette er den lengste natten i året, og den feires til ære for solen og dens kraft som nå symbolsk gjenfødes, slik den ”døde” ved Allehelgensaften. Fra nå av vil dagene bli lengre og lysere frem mot Vårjevndøgn. For mange, inkludert oss nordmenn er dette en slags forskuddsfeiring av julaften, for de to feiringene er utrolig like. Det går fint an å feire den tradisjonelle julen som ikke-kristen, nettopp fordi så mange av de ”kristne” skikkene og tradisjonene opprinnelig var hedenske, og det tok lang tid før kirken erkjente mange av dem. Vintersolverv er en tid for håp midt under vinterens mørke, et håp om at solen igjen skal varme jorden og gjøre den fruktbar. Det er en tid for familie, venner og mellommenneskelige forhold, fred, kjærlighet, toleranse og glede. Et Vintersolvervsrituale kan finne sted 21. desember, mens julemiddagen går som normalt 24. desember, fordi hele feiringen varer i 12-13 dager.

Historisk bakgrunn
Keltisk: Dette er årets korteste dag, hvoretter dagene blir lengre. Derfor er vintersolverv kjent som ”Lysets Fødsel”. Det angelsaksiske ordet for vintersolverv er Yule, som betyr hjul, som i den hellige sirkel eller naturens kretsløp. Det var denne dagen druidenes leder skar den hellige mistelteinen løs fra eiken, og lot den falle på en kappe. Denne tradisjonen opprettholdes fremdeles gjennom at mennesker bruker misteltein som juledekorasjon. Store bål ble tent for å feire solens tilbakekomst. Julekubben, som fremdeles holdes i hevd noen steder i Norge, er det siste sporet etter denne skikken. Juletreet stammer mest sannsynligvis fra druidenes hellige eiketre som ble brent på bålet denne natten og tradisjonen med å ta eviggrønne planter inn i huset for å symbolisere solens udødelighet. De første skriftlige kilder i Europa stammer fra Bayern i Tyskland på 1500-tallet, der håndverkere satte juletrær på arbeidsplassene sine og pyntet dem med nøtter, kaker og godterier. Juletreet nådde Norge i 1822. Kirken var ikke særlig positiv til denne avgudsdyrkelsen og enkelte steder ble det forbudt, men skikken bredte om seg og tvang kirken til å godkjenne den.

                                                       bunny3

4 kommentarer:

 1. For et enkelt, men nydelig bilde fullt av julestemning!!!

  Jeg er glad for at det snur, jeg liker vinteren, men ikke mørket:o) Men nå kan vi bare glede oss:o)

  SvarSlett
 2. Det var et flott bilde. Synes bare det tar lenger tid å bli lysere enn det tar å bli mørkere. Vi vet jo det går den rette veien nå og bare det hjelper på humøret. :o)))

  SvarSlett
 3. Kjempe flott bilde! Ja nå snur det! Men det er jo veldig deilig nå da når vi har fått hvitt på bakken, så er det ikke så mørkt ute!! Men det er veldig kaldt!

  SvarSlett
 4. Nydelig bilde! tenk at solen snur allerede, tiden flyr avgårde.
  Tenkte på det idag da jeg gikk tur, hvor herlig lyst vi har det nå med all den snøen på bakken:o)

  SvarSlett