Totalt antall sidevisninger

onsdag 7. april 2010

En drøm gikk i oppfyllelse :-)

IMG_7307

                                                    Se hva jeg har vært med på !

1 påskedag satte jeg kursen mot Tjøme. Målet var et døgn på Glenne for å overvære lamming. Selvfølgelig måtte jeg kjøre noen meter for langt ,og ble av den grunn litt i villrede. Ringte til Gry , som da var i full gang med å ta i mot et lam. Jeg måtte bare forte meg. Og det gjorde jeg. For som sagt det var jo dette som var målet .Lamming lamming. Jeg rakk det akkurat. Sauen Blenda fødte bare noen minutter etter at jeg haddde fått på meg fjøsklærna.  Det var kjempestort å se et nytt liv komme til verden. Gry trodde helt sikkert at det var et til inne i Blenda så jeg var kjempespent på dette. Det ene lammet hadde akkurat rukket å reise seg da lam nr to kom. Da fikk jeg lov til å ta fosterhinnen og gni lammet til det pustet for egen maskin.  Nå kansje det var tomt der inne ,men den gang ei: det var ett til. Da lærte Gry meg hvordan jeg kunne kjenne at lammet lå riktig i forhold til det å komme ut. Klovene må ligge først og så hodet, Hvis det ligger feil må de prøve å trykke hodet inn igjen. Her var alt i sin skjønneste orden . og etter en stund kom tredjemann til. Da var det trillinger der . Jeg døpte dem umidelbart til Ole, Dole og Dolly:-) Alle lam får slike “lam-nr” i øret, men så klart har Gry skikkelig navn på alle suene sine og på lamma sine. Det rare er at det virket som disse sauene kunne navna sine. Ikke skjønner jeg åssen Gry klarer å holde styr på disse navna. For meg ble di veldig like å se til. men det er klart når man går sammen med de hver dag så har disse også sin personlighet som allle andre husdyr vi har.

IMG_7323

                                                     Blenda med Ole ,Dole og Dolly

Da var den første lammingen for mitt vedkommende over, men det var ingen grunn til å gå ut av fjøset; her var mye mer som ventet. Sauen i nabobingen var blitt syk etter at hun hadde lammet dagen i forveien. Stakkar hun lå der å ynket seg, viste liten interesse for sine små. Så her måtte man til med tåteflaske til barna. Det skal en viss teknikk til for å få disse til å suge  på flaske. Det tok litt tid før jeg fikset det . Hvis man klør lamma på baken begynner di å suge. Ikke enkelt sånn med en gang å både holde lam, flaske og greie å klø.   Så var det sauemamman som ble målt temp på, ble “tvangsforet” med sukkervann og fikk sprøyte med antibiotika.  Helt utrolig ,men oppe i alt dette var Gry stadig bortom alle de andre sauene for å klø eller gi en godbit. Dette er damen sin på rett plass. Full kontroll til enhver tid:

IMG_7325

Ettter en god del timer hos sauene ble det endelig tur til Milli-mor. Hun lider ingen nød, men hadde jo hørt at jeg kom uten å si hei. Denne jenta ble veldig glad da hun endlig fikk hilse på meg. Vi fikk oss en kjempekoselig tur på Glennes deilige naturområder. Milli er lykkelig når hun får springe løs og hente ball.  Ei god jente .

Da vi kom tilbake igjen fra turen ,var det på’n igjen med sauer og lam. Noen av de eldste lamma med mødre hadde klart å bryte seg ut og var i fult firsprang på jordet. Det var gøy for lamma ,men ikke for Gry. Heldig vis var det ikke hele bunten så vi fikk dem fort inn igjen . Endelig kunne jeg gå og gjøre noe jeg var vant med fra gamledager. Hente Egg fra hønene. Tørket de pent .og satte dem riktige veien på eggebrettet:-)  Hvis noen trodde at dagen var slutt her må de tro om igjen. Jeg tror aldri dagen tar slutt når man driver gårsbruk, og spesielt ikke når det er midt i lammingen. Nå ventet vi på dyrlege .var stadig inne og sjekket at de som snart skulle føde, og kikket til den syke ,og til slutt men ikke minst så til at alle lamma hadde det bra. Kjente stadig på mavene dems at de var gode og fulle. Mitt oppe i alt dette lærte både Ola og Gry meg masse om det å ha sau. Vi fikk også tid til god mat og drikke:-)   Jeg kunne ha skrevet masse mer om et helt fantastisk lærerikt og flott døgn på Glenne, men jeg gir meg her med følgende ord : Tusen takk til Ola og Gry som var så romslige og sa ja til at jeg fikk oppleve dette “in live”. Et minne for livet !

IMG_7313

Siss

9 kommentarer:

 1. For ei blid jente med lam på armen :o))) Lett å se at du stortrivdes, da Siss! Og jeg er sikker på at du gjorde nytte for deg. Har du en liten drøm om å bli sauebonde, kanskje??

  SvarSlett
 2. Du var så flink Sissel og du var så til de grader til nytte denne superhektiske dagen (det er et par sånne dager hver lamming, heldigvis er det ikke så hektisk hele tiden)!!

  Du tok jo i dyra som de var en selvfølge for deg å gjøre - og jo mindre vi stresser - jo mindre stresser de:o) Du er jo den fødte bonde!

  Tusen takk for kjempehyggelig besøk og for all hjelp. Håper du kommer snart igjen:o)))

  Stor klem

  PS. Du glemte eggene dine, ny forsyning venter:o)

  SvarSlett
 3. Nøve :Jeg har alltid drømt om å være bonde med masse dyr:-) Det ble aldrig sån. Derfor er jeg rask til å antyde for bønder at det hadde hvert artig å være med på både det en og det andre.
  Somregel får jeg lov til det.
  Det som gjenstår nå er å få oppleve en Hestefødsel. Ellers har jeg hvert igjennom det meste:-) Bortset fra å kjøre traktor på jorde da.
  Gry: Takk til deg også. Kjekt at du syntes jeg var til nytte.
  Klart jeg kommer igjenn. Neste gang skal jeg gi litt mere tid til Milli og huske egga.

  SvarSlett
 4. Så flott bilde av deg og lammet, Siss!

  Jeg får enda mer respekt for Gry og hennes arbeid med dyra på gården etter å ha lest innlegget ditt.

  Har forstått at du var virkelig til nytte på Glenne og at dere klarte imellom slagene å slappe litt av i godt selskap:o)

  SvarSlett
 5. Det med traktorkjøringa skal vi ordne på Glenne Sissel - det må bare tørke opp litt først:o)

  SvarSlett
 6. Så artig at du har fått være med på en sauefødsel, og at det kom 3 stk. Kjempe flotte bilder!

  SvarSlett
 7. Sååå gøy du har hatt det!!! Jeg kan lese mellom linjene her at du stortrivdes. :)

  Og forsiktig med Gry nå, du kommer til å slite hvert år nå. Hi-hi...

  PS. Kan dere filme den traktorkjøringen???

  SvarSlett
 8. Flott du fikk den opplevelsen, så gøy å lese og jeg tvivler ikke på at du hadde det helt topp!
  Nå kommer dere vel til å utvide hundehuset!!!hi, hi.

  Du og lamma klær hverandre, kjempe gode bilder.

  SvarSlett
 9. For en deilig opplevelse, Sissel! Du var heldig som fikk være med på dette! Takk for morsom og innholdsrik beskrivelse. Vi får virkelig inntrykk av at det ikke er noe latmannsliv å drive gård med dyr!

  SvarSlett