Totalt antall sidevisninger

fredag 18. desember 2009

18 Desember

Indy i juledress

                                                      Takk for ideen Gry:-)  

                                                     julehund%20i%20hue

JULEBUKK
Denne romjulsskikken, å kle seg ut med julenissemaske og gå rundt på dørene, hvor man for en sang eller opplesning av et vers blir bevertet med julegodter - er ennå i bruk i Norge, og blir kalt ”å gå julebukk”. Som regel går man flere i følge, men dermed opphører også likheten med fortidens julebukker.
Ennå i det forrige århundre oppfattet folk julebukken (-geita) som et usynlig vesen som en viss tid før jul langsomt og gradvis nærmet seg gården og opptrådte som vokter over at juleforberedelsene gikk riktig til. Noe av det viktigste var å påse at alle fikk et nytt plagg til jul. Selve julekvelden kom den inn i huset, og mange steder ble den ansett som en deltager i ”Åsgårdsreiens” mangfoldige skare fra åndenes verden, som forlot gården trettende dag jul. Allerede her finner vi altså en gammel, uklar sammenheng mellom et mystisk, usynlig vesen som tiltvinger seg adgang til gården, og en slags julegave. En personifisering av julebukken i eldre tider gikk ut på at unge menn iførte seg et loddent teppe e.l. og holdt et kunstig geitehode med horn på en stang, ofte med et snor-arrangement som fikk kjeften til å åpne og lukke seg. Julebukken kunne også være svertet i ansiktet. Fra mange deler av landet har vi vitnesbyrd om at dette vesenet ble presentert som et skremsel for både voksne og barn. Den ville vite - likesom julenissen i nyere tid - hvem som hadde vært snille i årets løp. Fra andre kilder heter det at bukken gjorde alle slags hopp og sprang mens en sang ble sunget; derpå falt den ”død” om, men ble under alminnelig jubel ”levende” igjen så snart sangen var avsluttet.

7 kommentarer:

 1. Så fin Indy er i sin nisse kostyme!! Kjempe fint bilde!! Ser ut som om han liker å bli kledd ut åsså!!
  Nå fikk jeg åsså vite hva julebukken kommer fra!!
  Ha en fin dag!!

  SvarSlett
 2. Så fin Indy var i julemanndressen sin!!!! Han ser jo ut som om han riktig nyter oppmerksomheten der han står i sin nye stas:o)

  Kanskje han (og jentene) skal gå julebukk i år?

  SvarSlett
 3. Haha..så skjønn han var! Skal tre på mine kjoler også..ser jo morsomt ut!

  SvarSlett
 4. Stakkers Indy,hva blir det neste mor finner på.
  Seer ut som du smiler litt,her fikk du jo litt ekstra oppmerksomhet.

  SvarSlett
 5. Jeg sier også, stakkars Indy!!!!!! Hva er det som skjer om dagen? Når to av de mest jordnære jentene jeg kjenner begynner å kle på hundene sine, da vet jeg ikke hva andre kan finne på. Hjelpe meg.... hahahahhahahhaha...

  Koselig tradisjon, julebukk. Har ikke sett noen her på flere år.

  SvarSlett
 6. Neimen Siss, lurer jammen på hva som skjer med dere nå for tida...

  Det "kryr" av julebukker på Bergheim, Nina ;o)

  SvarSlett
 7. Inger,Nina og Nøve:Vi er bare litt "juleøre:-)"
  Indy stor koste seg med juledress på. De andre jentene syntes han var fin,de fikk ha julekjole på seg.Tror de bildene må vente til neste års julekalender.
  Julebukk var helt vanlig når vi bodde på Sørlandet,men her er tradisjonen borte ,virker det som.Trist at tradisjoner blir vekk.

  SvarSlett