Totalt antall sidevisninger

tirsdag 21. desember 2010

21. Desember

Tre ting på èn gang: I dag snur sola, og vi går mot lysere tider:-) Det er fullmåne, og det er måneformørkelse. En dag som er vel verdt å legge merke til og få med seg.

                              IMG_1406 

Vintersolverv

For andre betydninger, se Vintersolverv (andre betydninger)

Vintersolverv er tidspunktet én gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgn­maksiumums­høyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen). I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på dette tidspunktet. Ved Stenbukkens vende­krets når sola opp til senit midt på dagen på dette tidspunktet.

På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. eller 22. desember. På den sørlige halvkule inntreffer det 20. juni eller 21.. Sommersolverv inntreffer på motstatt halvkule på de samme datoene.

Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi (vinterens ankomst), og dette er en viktig merke­dag. Andre regner dagen som midten av vinteren.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet. Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

 

Og sånn for ordens skyld: Det er tre dager igjen til julaften. Da ble liksom denne dagen slik at “alle gode ting er tre”:-)

                                          Mallalasses Asca motlys 25 des 2005

Hilsen juleblogger`n Siss

1 kommentar:

  1. Dette var mange "3 ting":o) Det aller beste av alt, det er at det går mot lysere tider Sissel:o))))

    Også så gøy at Indy-Pindy skal bli pappa igjen. Fiiiiiiiiiiine gutten det!

    SvarSlett