Totalt antall sidevisninger

fredag 3. desember 2010

3. Desember

IMG_0605

Ofelia venter på å få komme inn og varme hjerte sitt med honning. Dèt er en juletradisjon her i heimen: pepperkaker og honning i hele desember måned! Ekstra stas å få noe og varme seg på i denne kulda som vi har nå om dagen:-) 

Og til oss mennesker anbefaler jeg å lage en gløggfest med en god julegløgg. Hvis du ikke har tid til å lage den selv så har Vinmonopolet endel gode gløgger. Den jeg liker aller best heter Herregårds gløgg.

Og her ser dere (muligens?) en ulovlig alkoholreklame.. hehe:

Nissegløgg 

Julegløgg

      

Julegløgg og gløgg

Julegløgg er mye mer enn en varm drikk med mandler og rosiner i. Julegløgg er stemning, tradisjoner, og ikke minst en anledning til å lage en liten førjulsfest!

Inviter gode venner og familie på julegløgg. Dekk på med fine kopper, juleduk og masse stearinlys, og server gløggen med rosiner og mandler, gjerne med julekaker ved siden av. 

Gammel tradisjon

Julegløggen er den norske varianten av glühwein, en varm krydret vin. Gløggens historie går tilbake til 400 år før kristus og den gang het den "hipocris" etter legekunstens far Hippocrates.

Slik lager du gløgg:

2 dl vann
1 stykke hel kanel
2-3 hele nellik
1/2 ts kardemommefrø
1 fl rødvin eller god saft
Litt madeira, solbærlikør eller lignende
1 dl rosiner
1 dl mandler, skoldet
sukker

Kok opp vann og krydder, la det trekke i 10 minutter.
Sil krydderne fra.
Bland alt, varm forsiktig opp til kokepunktet.
Smak til med sukker.

NB! Husk å koke ut av kjelen med eddik før du lager gløggen, hvis ikke risikerer du å bli forgiftet, og da blir gløggfesten en lite koselig opplevelse.

God gløggfest!

                                      Peis

Hilsen fra juleblogger Siss

3 kommentarer:

 1. Jeg tror Ofelia kunne tenkt seg litt varm gløgg i kulda også Sissel. Så koselig tradisjon med pepperkaker og honning i hele jula:o)

  SvarSlett
 2. Den gløggen må jeg prøve å lage!! Ser ut som Ofelia hdde veldig lyst til å inn i varmen til besøket sitt, nissene!!

  SvarSlett
 3. Gløgg hele desember???? Den var ny. Skal si jeg lærer masse av deg. Her er det mange tradisjoner som kan prøver. Gleder meg til i morgen. Hva finner Sissel på da???

  Nydelig bilde av søte Ofelia. Hun vil jo inn å varme seg foran peisen. Det er kald for hundene nå også. De har jo ikke støvler på. :o)

  SvarSlett